שעות עבודה | ימים א' עד ה' 8:00-20:00 | ימי ו' 8:00-15:00
twitter facebook-call facebook-call facebook-call

חלוקת רכוש ואיזון משאבים

27.05.2024

חלוקת רכוש ואיזון משאבים בגירושין יכולים להיות מנקודות המחלוקות החריפות ביותר בין בני הזוג.

ועל זה נאמר: "בואי נפרד, נעשה את זה יפה, את הרכוש כבני תרבות, נחלק על כוס קפה" (חמי רודנר).

העיקרון שנקבע על ידי בית המשפט העליון בעניין חלוקת רכוש ואיזון משאבים הוא שכל רכוש מכל מין וסוג שהוא אשר נצבר במהלך החיים המשותפים – שייך לשני הצדדים בחלקים שווים, בלא חשיבות על שם מי הוא רשום. השאלה שעולה היא, האם תמיד יחולק הרכוש חצי-חצי? מתי מותר לסטות מחלוקה שוויונית? כיום, ישנן שלוש דרכים עיקריות אשר על פיהן יחולק רכוש בין בני זוג בישראל במועד גירושין.

חלוקת רכוש ואיזון משאבים סוגיה משפטית

כשאר ישנן שתי ערכאות משפטיות להן הסמכות לדון בסוגיית הרכוש. האחת, בית המשפט לענייני משפחה והשנייה – בית הדין הרבני. הדרך הראשונה היא הלכת השיתוף או "חזקת השיתוף". מדובר בהלכה משפטית אשר שלטה במשך עשרות שנים וחלה גם היום על זוגות שנישאו לפני ה-  1.1.1974. היות והלכת השיתוף הייתה יציר הפסיקה, זוגות רבים מצאו עצמם "מתכתשים" אודותיה בערכאות המשפטיות. אי לכך, בשנת 1974, נכנס לתוקפו חוק יחסי ממון והסדר איזון  משאבים. המחוקק, עיגן את האופן שבו יש לחלק רכוש בין בני זוג במועד גירושין. זוהי אפוא הדרך השנייה לחלוקת רכוש.

כיום, מרבית תיקי חלוקת הרכוש אשר נדונים בפני הערכאות המשפטיות בישראל מבוססים על הוראות החוק הנ"ל. הדרך השלישית לחלוקת רכוש בין בני זוג היא במסגרת הסכם ממון (או הסכם גירושין). חוק יחסי ממון קובע את המנגנון לחלוקת הרכוש המשותף, אך מעגן את זכותם של בני הזוג להסכים ביניהם על חלוקה אחרת. יש לזכור כי לעת החלוקה יש נושאים חשובים אשר יש לשים עליהם את הדעת, כגון: חובות, רישום, נכסים שנצברו לפני הנישואין, דירת המגורים, עסק,זכויות פנסיוניות, מניות, אופציות, מוניטין וכיו"ב…

לסיכום

חלוקת רכוש בגירושין יכולה להיות מהלך משפטי מורכב אשר חשוב לתכנן ולפעול בהתאם. על פי רוב וכמו בסוגיות אחרות בדיני המשפחה, ייעוץ משפטי נכון הינו הכרחי  לניהול וסיום המחלוקת. שכן, מדובר בסוגיות מורכבות ופרטניות ואין כמעט "שחור ולבן" בנושא זה.

מאמר זה נכתב ע"י עו"ד גילה עיני

שלח
1
💬 Need help?
אפשר לעזור ?
דילוג לתוכן