27.05.2024
אז מהי אחריות הורית (בשמה הקודם: משמורת ילדים/ משמורת משותפת)? חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מטיל על ההורים לקטינים את החובה לדאוג לחינוכם, גידולם, מדורם ורווחתם הרפואית והנפשית. לעת פירוד, על ההורים לקבוע מי יגדל את הילדים וכשההורים אינם מסוגלים להגיע להסכמה, נדרשת ערכאה שיפוטית שתקבע מי יחזיק בילדים ומה תהיינה זכויותיו של ההורה שאינו מחזיק בהם (הסדרי שהות).
אחריות הורית – עת משבר
כשבני זוג עם ילדים נקלעים למשבר זוגי, הרגשות העוינים שצפים, עלולים להביא אותם להשתמש בילדים כנשק להשגת יתרונות במאבקם האישי. במקרים כאלה, כדאי שההורים יעצרו רגע וישאלו את עצמם איך לחלוק את האחריות והטיפול בילדים באופן כזה ששניהם יישארו חלק משמעותי בחייהם.
שיתוף פעולה בין הורים ש"מפרקים את החבילה" יכול לסייע לילדים להתמודד עם התפרקות הבית. אחריות הורית שווה יכולה להיות פתרון ה"רע במיעוטו" מנקודת המבט של הילדים, שזוכים לשהות זמן שווה עם שני ההורים.
על פי חזקת הגיל הרך שעדיין נוהגת בישראל, האם תזכה אחריות הורית על ילדיה, קל וחומר כשהם "קטני קטינים", קרי פחות מגיל שש. מאידך, בשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר אבות שדורשים אחריות הורית שווה, היינו, הסדר שבמסגרתו שני ההורים מוגדרים כהורים אחראיים וימי השהייה של הילדים בביתם נקבעים באופן שוויוני או כמעט שוויוני. ואכן, לאחרונה חלה התפתחות משמעותית בנושא, בעקבות קבלת מסקנות ועדת שניט שהמליצה בין היתר, על ביטול חזקת הגיל הרך. נכון להיום, הנושא נמצא בתהליכי חקיקה, ובינתיים הערכאות המשפטיות דנות בהתאם לחזקה, אם כי ניכרת השפעת המלצות הוועדה על פסיקותיהם.
אחריות הורית במיוחד יכולים להיות הסדר ראוי מנקודת מבטם של הילדים. מחקרים שנערכו בנושא הצביעו שקשר ישיר ורחב של ילדים עם שני ההורים מסייע להם להתמודד עם התפרקות התא המשפחתי.
לסיכום
אחריות הורית צריכה להיות הסדר כן ואמיתי ולא טקטיקה משפטית להשגת יתרונות כלכליים. בכל מקרה, חשוב לזכור שתכלית ההכרעה בסכסוכי אחריות הורית היא הגשמת עקרון טובת הילד, שאינו רעיון פילוסופי או שאיפה מוסרית אלא הגשמת זכותו המשפטית של הילד.
מאמר זה נכתב ע"י עו"ד גילה עיני